eksodikastikosmixanismos

Ρύθμιση οφειλών – 2η ευκαιρία (240 δόσεις για το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, και σε έως και 420 δόσεις για τις τράπεζες)

Ρύθμιση οφειλών: Ο νέος νόμος (ν.4738/2020) «Ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας» δίνει τη δυνατότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να διευθετήσουν όλες τις οφειλές τους, προς Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, διαχειριστές δανείων και λοιπούς ιδιώτες πιστωτές. Εφαρμόζεται σε εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 1023/2019.

Η ρύθμιση οφειλών μπορεί να γίνει μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών ή μέσω της διαδικασίας της εξυγίανσης επιχειρήσεων. Κατά τις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές, οι οφειλέτες δύνανται να αξιοποιήσουν τη διαμεσολάβηση, με σκοπό να υποστηριχθούν κατά τη διαδικασία σύνταξης ενός πλάνου ρύθμισης και αποπληρωμής οφειλών.

Απαλλαγή οφειλών – Δεύτερη ευκαιρία: Ο νόμος ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας δίνει τη δυνατότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να απαλλαγούν από όλες τις οφειλές τους, έναντι όλων των πιστωτών τους, εφόσον δύνανται να εξυπηρετήσουν μια μακροχρόνια ρύθμιση οφειλών. Ο οφειλέτης θα πρέπει να υποβάλει αίτηση πτώχευσης στο δικαστήριο, με σκοπό να λάβει τη 2η ευκαιρία, αφού θα έχει απαλλαχθεί από όλες τις οφειλές.

Η ρύθμιση επιτυγχάνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, εντός δύο μηνών από την υποβολή της αιτήσεως υπαγωγής στην διαδικασία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών, ενώ προβλέπονται σημαντικές διαγραφές των οφειλών του οφειλέτη, με δυνατότητα ρύθμισης της οφειλής του σε έως και 240 δόσεις για το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, και σε έως και 420 δόσεις για τις τράπεζες.

Από την ημέρα της υποβολής της αιτήσεως υπαγωγής υποχρεούται το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, οι τράπεζες, οι διαχειριστές δανείων και οι λοιποί ιδιώτες πιστωτές να μην παρενοχλούν τον οφειλέτη.

Με την ολοκλήρωση των βημάτων ένταξης στην εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών ο οφειλέτης, είτε αποδέχεται, είτε απορρίπτει την πρόταση ρύθμισης, χωρίς καμία επίπτωση.

Στην περίπτωση που ο οφειλέτης δεν αποδέχεται την πρόταση που θα του έχει γίνει βάση του νόμου (ν.4738/2020), μπορεί να επιστρέψει σε ρυθμίσεις που έχει ήδη κάνει χωρίς καμία επιβάρυνση.

Τα βήματα ένταξης είναι πολλά και η διαδικασία ιδιαίτερα κοπιαστική. Έχουμε όμως την αναγκαία γνώση και εμπειρία να προσπαθήσουμε να σας εντάξουμε στην νέα ρύθμιση.

Συνεργαστείτε μαζί μας για να προσπαθήσουμε να σας εντάξουμε στις δυνατότητες που δίνει  ο Ν.4738/2020 «Ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας»